Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cursus zuur meten van wijn en pH bepalen van grond – in België

april 8 @ 08:00 - 17:00

€70

De aangeboden cursus heeft als doel om in de thuissituatie zelfstandig en nauwkeurig het titreerbaar zuur van eigen wijnmonsters te bepalen. Daarnaast leert de cursist hoe met relatief eenvoudige middelen de pH van grond kan worden bepaald.
De cursus wordt gegeven door Alexander Vogelaar, achtergrond analytische chemie en enthousiast maker van Mede (Honingwijn)
De cursus zelf bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte en duurt zes uur.

De cursus
Het bepalen van titreerbaar zuur wordt uitgevoerd door een wijnmonster te titreren met een natronloogoplossing. Deze natronloogoplossing is gesteld, dat wil zeggen dat de concentratie zeer nauwkeurig is bepaald en waarbij de leverancier een certificaat afgeeft. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van gekalibreerd glaswerk.

De cursist gaat leren pipetteren en titreren (buret en een steekpipet) waarbij het eindpunt van de titratie wordt bepaald door een indicator én door een pH-meter. Het leren van beide methoden is belangrijk om voor zowel witte als voor rode wijn het titreerbaar zuur te kunnen bepalen.
De cursist kan zijn of haar eigen zuurmeetset meenemen om het meetresultaat met bovenstaande te vergelijken.

Kennis van complexe chemische berekeningen is niet nodig. Tijdens de cursus krijgt elke cursist een Excel rekentool waarin het wijnvolume en andere parameters kunnen worden ingevoerd. Vervolgens wordt het titreerbaar zuur automatisch berekend.

Bij de cursus hoort ook het digitale curcusboekje ‘Zelf meten van titreerbaar zuur’. Een klein maar belangrijk onderdeel hiervan gaat over de veiligheid van natronloog en indicator. Het cursusboekje wordt vooraf toegestuurd en is onder andere lesstof voor het theoretische gedeelte.

De cursisten mogen hun eigen wijnmonsters meenemen om tijdens het praktische gedeelte het titreerbaar zuur daarvan te bepalen. Vanuit de cursus wordt een witte en rode wijn als meetmonster beschikbaar gesteld.

Meten van de pH van grond
Tijdens de cursus wordt een uitstapje gemaakt hoe de cursist de pH van grond zelf kan bepalen. Daarvoor maakt de cursist kennis met het verschil tussen de pH (H2O), pH (KCl) en pH (CaCl2).

Voor de amateur wordt een pasklaar analysevoorschrift gegeven. Het meenemen van eigen grond om deze zelf te meten wordt daarbij gewaardeerd.

Aan elke cursist wordt gevraagd om de eigen pH meter met bijbehorende ijkvloeistoffen mee te nemen. Voor degene die er geen hebben, is een pH meter op de cursuslocatie aanwezig.

Voor de wijnboer wordt de pH-waarde van grond een steeds belangrijker parameter. Dit heeft te maken met één van de belangrijkste effecten van de neerslag van stikstof. Namelijk het verzuren van grond waardoor de wijnstok te maken kan krijgen met een verslechterende vitaliteit waardoor deze gevoeliger wordt voor ziekten. Daarnaast veroorzaakt teveel stikstof een achteruitgang van schimmels die in symbiose leven met de wortels van de wijnstok.

De mogelijkheid om zelfstandig pH metingen uit te voeren biedt de wijnboer de kans om vroegtijdig problemen te onderkennen.

Aanschaf laboratoriumbenodigdheden en chemicaliën
Het is mogelijk om tijdens de cursus laboratoriumglaswerk zoals buret, steekpipet, volume pipet, erlenmeyer, maatbeker ect. aan te schaffen. Maar ook een statief en bijbehorende klemmen voor buret / steekpipet zijn te koop. Samen met de gecertificeerde natronloog en indicator is het zo mogelijk om een totaalpakket aan te schaffen. De prijslijst wordt later in de webshop toegevoegd.

Datum: Zaterdag 8 april 2023
Adres: Frisomat, Stokerijstraat 79, 2110 Wijnegem, België
Tijd: De cursus start om 10:00 uur en eindigt om 16:15 uur. De locatie is vanaf 8:30 uur open.
Catering: Voor koffie en thee wordt gezorgd, lunch zelf meenemen.

Uiterste inschrijfdatum : 3 april 2023

Gegevens

Datum:
april 8
Tijd:
08:00 - 17:00
Kosten:
€70

Organisator

Alexander Vogelaar

Locatie

Frisomat
Stokerijstraat 79
Wijnegem, Antwerpen 2110 België
+ Google Maps