
- Dit evenement is voorbij.
De wintercursus 2023
december 2 @ 09:30 - 16:00
€80Ook dit jaar hebben we een interessant programma voor u. Twee zaterdagen over vinificatie en twee zaterdagen over druiventeelt. Dit jaar zijn de zaterdagen wat gespreid omdat opeenvolgende zaterdagen voor sommigen bezwaarlijk bleken te zijn.
Tijd:
Zaterdag 14 oktober,
Zaterdag 2 december,
Zaterdag 16 december
Zaterdag 13 januari 2024.
Telkens van 9:30 tot ongeveer 16:00 uur.
Plaats: firma Frisomat, Stokerijstraat 79, Wijnegem
Inhoud: Er zijn veel druivensoorten en nog meer soorten gist. Welke gist kun je als wijnmaker nu het beste inzetten bij jouw druiven. Ed Montforts gaat ons vertellen over gisten in relatie tot de verschillende soorten druiven.
Macération Carbonique is een methode om de fruitige smaak van jonge wijn te bevorderen. Siem Zwaard wil zijn kennis met ons delen en ook resultaten laten proeven in een kleine proeverij op het einde van de dag.
Voor stille wijnen (rood, rosé en wit) zal de ultieme rijpheid dit druivenjaar moeilijk worden bereikt maar des te meer voor het maken van mousserende wijn. Daarvoor zitten de parameters wel juist. Waar zitten de verschillen tussen de vinificatie van stille wijnen en mousserende wijnen? Koen Podevijn is specialist op dit gebied en hij gaat ons vertellen hoe hij de bubbels in de fles krijgt. En we gaan het nog proeven ook!
Bij minder lekkere wijn is het nog mogelijk om wijnazijn te maken. Frank van Rijn gaat ons leren hoe dat je dat zelf kunt doen en waar je dan expliciet op moet letten.
De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor wat er allemaal ìn de grond gebeurt. Johan Rippen en Peter Groeneveld hebben daarvan studie gemaakt en gaan ons interessante zaken onthullen.
In de druiventeelt is het voor amateurs (vooral de startende amateurs) vaak moeilijk om ziekten in de wijngaard te herkennen. Daarnaast wil je na de diagnose natuurlijk graag weten wat je kun doen aan de genezing. Barend de Voogd is specialist en gaat ons helpen.
Naast de uitwendige ziektekenmerken, zoals bijvoorbeeld bladverkleuring, gaatjes in de vrucht of bladuitval, is het tegenwoordig ook mogelijk om bladsap (a.h.w. het bloed van de plant) te laten onderzoeken. Zo kun je de tekorten van de plant in beeld krijgen en tijdig maatregelen nemen vooraleer de plant echt ziek wordt. Toon Melis doet ons uit de doeken hoe dat werkt.
Tenslotte gaan we stilstaan bij de druiventeelt over 10 jaar. Door klimaatverandering en andere inzichten in grondzaken en ziektebestrijding/gezonder maken van de druivenstok verandert er veel. Peter Siebrands gaat verslag doen van de conferentie die over deze onderwerpen op 25 november gaat plaatsvinden. Zo ben je dan meteen op de hoogte van de nieuwe kijk op druiventeelt en vinificatie
Programma:
Zaterdag 14 oktober
ochtend: Ed Montforts: Alles over gisten
middag: Siem Zwaard: Macération Carbonique
Zaterdag 2 december
ochtend: Koen Podevijn: Mousserende wijn maken
middag: Frank van Rijn: Wijnazijn maken
Zaterdag 16 december
ochtend: Johan Rippen en Peter Groeneveld: Grondzaken
middag: Barend de Voogd: Plantenziekten
Zaterdag 13 januari ’24
ochtend: Toon Melis: Bladsap meten
middag: Peter Siebrands: Toekomst druiventeelt en vinificatie
Aanmelden: Als je je wilt aanmelden doe dat dan a.u.b. snel (uiterlijk voor 10 oktober!) via de webshop bij ‘Cursus/Training’ want er zijn slechts 80 plaatsen beschikbaar.
Kosten: De cursus kost € 80,- ongeacht het aantal zaterdagen dat je daadwerkelijk deelneemt.
Enkele dagen voor aanvang van de cursus ontvang je per e-mail nader bericht inclusief een deelnemerslijst zodat je eventueel afspraken kunt maken om samen te reizen.