
- Dit evenement is voorbij.
Wijn maken voor gevorderden (4 dgn)
april 15 @ 10:00 - 15:00
€105Programma:
De cursus wordt gegeven op 4 zaterdagen in April en Mei: 15/4, 22/4, 29/4 en 6/5/2023
De cursus is alléén toegankelijk voor leden van “Wijnbouwers der Lage Landen”
Ed Montforts, meester-wijnmaker, lesgever, keurmeester en Maître de Chai van het Domaine des Frères H in Veyrines de Domme in de Dordogne leidt ons langs verrassende paden door wijnland en laat ons zien wat we moeten leren van onze voorgangers.
Hij voert ons op zijn bekende en humoristische manier langs de voetangels en klemmen die de moderne wetenschap van alsmaar kleinere stukjes uit de theorie van het wijn maken publiceert, zonder dat ze het geheel in de gaten houdt. En dat geheel; daar gaat het om. Een van zijn gevleugelde uitspraken is: “Wijn maken is een spinnenweb: als je aan één draadje trekt, beweegt het hele web!”
Deze gevorderden cursus wijnmaken kent theorie en veel praktijkoefeningen.
Onderwerpen die behandeld worden:
- Werkblad wijn Wit/Rosé (de nieuwste inzichten),Werkblad wijn Rood (idem)
- Naar een nieuwe vinificatie, Rijpheidsindex R, Stabiliseren, Persen,pH en zwaveldioxide, Sulfiet en SO2, De pH en sulfiet, Reductonen, Vitamine C?, Teveel sulfiet? Enzymen,
- Suiker, Meten van suikergehalte, Suiker en alcohol, Densiteitstabel, Wijnweger, Gist, Glycerine
- Klimaatverandering, BIO, Informatie gisten.
- De biologische lijn, Hulpstoffen,Zuurmanagement, Vierkant van Pearson.
- Ontzuren, Fouten, gebreken en ziekten.
- Troebels, Klaren en stabiliseren, Bottelen, Alcohol bepalen met densimeter en refractometer.
De deelnemers krijgen een cursusboek met de teksten en na afloop een waardevol certificaat.
>>> Een goede basiskennis wijn maken is vereist <<<
Programma:
15 april 2023
- Ontvangst
- Huishoudelijke mededelingen
- Uitdelen spullen en boek
- Bespreken programma, Wensen? Speciale aandacht voor….?
- Foute aroma’s ruiken
- Meten: zuur, pH, vrij sulfiet
- Rekenen
- Kennismaking met de schema’s
22 april 2023
- Foute aroma’s ruiken
- Nieuwe vinificatie: Het fruit; Rijpheidsindex; De oogst en het plukvenster; De most; Sulfiet; De gist; De hulpstoffen; Temperatuur; Zuurstof; Het proces; Doen; Hygiëne; Stabiele, heldere wijn. Logboek
- Schema’s wit, rosé en rood
29 april 2023
- Foute aroma’s ruiken
- Schema’s
- Fouten, gebreken, ziekten
- Gist
- Zuurmanagement
- Malolactische gisting
6 mei 2023
- Foute aroma’s ruiken
- Sulfiet en pH
- Klaren en stabiliseren
- Sluitmiddelen en bottelen
- Bottel-demo
- Herhalen
- Uitdelen van de ontzettend kostbare en waardevolle certificaten
Huishoudelijke zaken
De locatie is: De Pannehoef, Wilhelminalaan 57 -59, 4905 AT Oosterhout.
De data zijn: 15/4; 22/4; 29/4; 6/5 2023
Er wordt gewerkt van 10.00 uur – ca. 15.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.
Koffie is inbegrepen, je moet wel je eigen lunch meebrengen.
De cursus zal doorgaan vanaf 16 deelnemers, met een maximum van 24 deelnemers.
Voor het huiswerk heb je nog nodig:
- Densimeter met meetbuis,
- Refractometer (indien aanwezig),
- Meetset (buisje 0-20 ml, pipet 10 ml, druppeltellers 2 x, blauwloog ,
- Erlenmeyer 100 of 250 ml, pipet 25 ml, 2 x pipet 10 ml, druppeltellers 2 x
- Waterglas en wijnglas
- Pen en papier
Reagentia voor pH-meting en blauwloog verstrekt Ed zo mogelijk de eerste dag (-onder voorbehoud van verkrijgbaarheid); dan heeft iedereen gegarandeerd hetzelfde uitgangsmateriaal.