@frank-van-huijgevoort, ook bij zonnebrand krijg je door verdamping van water zeer hoge Oechsle waardes (140+ vaak genoeg gemeten). Ik heb al zo'n 10 jaar zonnebrand in Solaris (gordijnsnoei en gebruik van trosnetjes tegen wespen, daardoor hogere vatbaarheid voor zonnebrand). De eerste jaren zag ik dat aan voor edele rotting. Ik heb jouw druiven niet gezien dus weet het natuurlijk niet. Zonnebrand zit altijd aan de kant (van de tros) van de middagzon, edele rotting zit "overal op/in de tros". Het is niet m'n bedoeling om een welles / nietes te gaan voeren op het forum hoor. Ik kon zo gauw geen echt goede foto's vinden met zonnebrand op echt rijpe druiven.
Hallo Fopi,
No hard feelings. Ik vind mezelf nog steeds niet te oud om te leren. 😀 . Daar hebben we een forum voor. Ik heb Solaris die eveneens op gordijnsysteem groeit. Dus die zonnebrand is dus inderdaad iets wat van toepassing zou kunnen zijn. Helaas heb ik alleen foto's van de zuidoostkant genomen omdat daar in de vroege ochtend van de pluk het zonlicht op scheen. Maar in een foto van een emmer met oogstgoed lijkt het erop dat de trossen rondom zijn "aangetast". Maar je brengt me wel aan het twijfelen. Foto is van 26-09-2015. Ik dek mijn Solaris af met nylon hagelnetten.
Wat ik wél kan melden is dat in 2018 en 2020 er geen aantasting is geweest. In 2019 was er bij Rondo (ook gordijnsysteem!) en Solaris zonnebrand maar dat was relatief gering (beiden 5 a 10% verlies voordat alles rijp werd). Dat constateerde ik in de week na 24 a 25 juli 2019, terwijl ik in september in mijn logboek weer wat "edelrot" meldde.
Dit jaar dus maar eens goed opletten en fotos rondom nemen! Ik heb dit ook al eens besproken met Siem Zwaard, die het eerder superrijp fruit noemde dan edelrot (ik bedoel daar overigens mee "een beginnetje van")