Laatst de lekkere honing met gember wijn gedronken. Hoe maak je dat?
Kees, aangezien ik me zojuist heb aangemeld op dit forum kan ik pas een antwoord geven. Voor je aan honingwijn/mede begint overdenk wat voor smaak je aan de honing wilt geven. Zoals de honing is zal de smaak van de mede worden. Bijvoorbeeld dennenhoning is uitgesprokener van smaak dan heide- of klaverhoning maar een zogenaamde woudhoning is nog smaakvoller dan een enkele dennenhoning. Recept voor een simpele honingwijn: 2 kg honing, 1 sinaasappel, 1 citroen, 4,5 ltr water, gist + voedsel en pecto enzymen. Breng de honing met het water aan de kook, laat in vat afkoelen en doe sap van de sinaasappel en citroen er bij, afhankelijk van de te maken wijn de gist en het gistvoedsel (belangrijk want in honing zitten niet of nauwelijks andere stoffen voor de gist dan suiker) na afkoelen in gistingsvat, waterslot er op. Het hele gistingsproces duurt langer dan bij andere wijnen, nadat de mede is uitgewerkt bottelen en wanneer het lukt minimaal een jaar laten rijpen. Drink ze.